2019ASLA通用设计类荣誉奖:华盛顿大学下雷尼尔维斯塔与步行桥景观设计 -清大环艺设计培训机构

清大环艺设计培训机构 > 环境艺术设计 > 景观设计 > 2019ASLA通用设计类荣誉奖:华盛顿大学下雷尼尔维斯塔与步行桥景观设计

手机扫码查看、收藏

2019ASLA通用设计类荣誉奖:华盛顿大学下雷尼尔维斯塔与步行桥景观设计

发布时间:2019年11月07日 17:53:43 手机版

清大环艺设计培训机构/ 环境艺术设计/ 景观设计

“坐落西雅图市的华盛顿大学下雷尼尔维斯塔项目为太平洋西北岸最绚丽的风光建立了结构。设计降低了损坏视野灵通性的路途,并在其上建造具有多式联运枢纽的高架桥。通过重整地势、从头组合、从头设计它的宽广草坪

“坐落西雅图市的华盛顿大学下雷尼尔维斯塔项目为太平洋西北岸最绚丽的风光建立了结构。设计降低了损坏视野灵通性的路途,并在其上建造具有多式联运枢纽的高架桥。通过重整地势、从头组合、从头设计它的宽广草坪,项目修正了奥姆斯特德兄弟于1909年提出的学校和雷尼尔山之间的视觉联络。”

"The Lower Rainier Vista project on the campus of the University of Washington in Seattle creates the framework for one of the most spectacular views in the Pacific Northwest. The design lowered a road that disrupted the viewshed and created a land bridge over it that covers a multimodal transportation hub. By regrading, reconfiguring, and reimagining its vast lawns, this project has repaired the visual connection between the campus and Mount Rainier first conceived by the Olmsted Brothers in 1909."

——2019年ASLA奖评委



项目概述

华盛顿大学下雷尼尔维斯塔项目通过多种交通节点的交汇,拓宽并完善了奥姆斯特德兄弟对纪念性学校轴线的前史愿景。设计学习了哥特式学院的风格,运用维斯塔精密的地势来框景,融入现代化设备,并添加无障碍设备。新建的高架桥促进了哈士奇体育场、华盛顿大学医学中心以及学校中心的新建轻轨车站间的步行、骑行、公交和轿车等多式联运。



项目概况

坐落西雅图市华盛顿大学的雷尼尔维斯塔长约半英里,原为1904年阿拉斯加-尤肯-太平洋博览会会场的主轴线,它将椭圆形布局的学校与于雷尼尔山的壮美风光衔接起来,很快成为这座西海岸大学与其天然环境布景相联络的标志。



在随后的一个世纪中,跟着城市扩张和设备的开展,雷尼尔维斯塔作为学校进口和散步休闲空间的定位开端面对应战。跟着维斯塔南部地势较低的区域建造地下车库,以及周围主干道的扩建,学校的边际变得越来越含糊,终究成为一片空置的、停满轿车的空间。


▲场所前史:奥姆斯特德兄弟的设计图并没有展示轴线结尾以外的区域,通过一个世纪的都市扩张,这一区域因为不是学校的正式进口而被孤立。新的轻轨车站推动了该区域的从头设计。


新建的区域轻轨车站建设计划为维斯塔项目带来了机会。下雷尼尔维斯塔项目的提出,正是为了凭借这条前史性轴线,将轻轨车站与公交车、自行车道和人行道衔接起来。新下雷尼尔维斯塔的设计由五个政府安排协作完结,包含华盛顿大学、华盛顿州交通运输部、海湾公共交通局、金县地铁交通局以及西雅图交通运输部。设计团队从重建维斯塔轴线的设计愿景着手,在历时五年的设计过程中,将这一中心元素与利益相关者杂乱的空间和政策要求相交错。为完成重建维斯塔轴线的雄伟体会的愿景,维斯塔成为了多种现代化设备体系的枢纽,为步行,或乘坐轻轨、公交车,或骑行,或自驾前来的人们供给服务。


▲雷尼尔维斯塔轴线鸟瞰图

▲概念草图


设计团队运用项目的巨大规划,在景观中明晰出现出下雷尼尔维斯塔轴线。轴线选用高架桥的方法,跨过了一条首要的公交路线,成为学校南部的中心。一起,乘坐轻轨来到华盛顿大学的步行者和骑行者们,以及沿西雅图区域性骑行道而来的骑行者们,都将在这里相遇。为了供给无缝的行人体会,设计将与高架桥相交的路途高度下降了20英尺(约6米)。下沉路途的两边墙面运用石笼工法,其间的石块来自当地采石场。高架桥简略的沙漏方法一方面与大学前期的哥特复兴式建筑风格相照应,一起也为下方狭隘路途上行进的公交车供给空间。


▲俯视步行桥:桥将轴线的两头衔接起来,路途下沉,使学校与轻轨车站之间的步行路途无缝衔接

▲设计理念:高架桥的“镜像拱门”方法学习了华盛顿大学罗马学院式的建筑风格,内部逻辑则是用交错的流线来激活空间。

▲人行高架桥的设计处理了一系列技术问题,如减低造价、减缓路途斜度,保持地铁线缆疏通,以及削减下方路途上的暗影等。


沿轻轻歪斜的Vista延伸的大草坪成为了华盛顿大学的“前廊”,人们在这里集会、休闲、举办活动,小路和小型广场将Vista与周围环境衔接起来。草坪和Vista的高差营建出视错觉作用,当人们从学校外望向校内的喷泉时,两者之间的间隔似乎比实践要近许多。此外,这一高差奇妙地设置地平线的方位,使人们沿着观景轴线远眺雷尼尔山时,Montlake大路上的繁忙交通会被弱化。史蒂芬路与高架桥之间的高差奇妙地势成了岬状和碗状的空间,带来多样化的体会,为不同的活动供给了场所。


▲从人行桥瞭望Drumheller喷泉。地势带来的视错觉让人觉得与喷泉的间隔比实践要近。

▲改造前从轴线望向雷尼尔山,人们的视野被繁忙的路途交通招引

▲改造后,地势奇妙崎岖、不断延伸的场所平面将人们的视野引向雷尼尔山,人们可以运用轴线中的小型广场来穿越草地、歇息,或拍照雷尼尔山的绚丽风光。


下雷尼尔维斯塔中的植被多为本乡物种,它们通过精心设计,以满意地下停车场房顶的荷载约束,并让该区域融入整个学校的环境气氛。此外,它们还建立了与雷尼尔山天然风光之间的联络。那些高达的陈旧树木在建造中被妥善保护起来,构成了维斯塔轴线的森林结构。为了将来的植被演替,项目也栽培了新的树木。维斯塔的南端要求植被可以习惯较强的阳光直射,未来跟着树冠的成长,将变得愈加茂盛。


▲从人行高架桥瞭望新建轻轨车站和哈士奇体育场,植被为下雷尼尔维斯塔营建了欢迎的气氛,并与标志性的森林相连。

▲从Montlake大路瞭望Drumheller喷泉

▲黄昏远眺雷尼尔山


设计方案通过照明、城市家具、保护方法等办法,精心保留了维斯塔敞开而规整的体会。简略的预制混凝土长椅规整摆放,构建集聚空间。环境光的强度通过专业核算,以防止在夜间过度照亮空间。照明设计包含奇妙设置在森林布景中的柱灯,以及打亮路途并强化高架桥曲折概括的躲藏式轨迹光带。


▲改造前在轴线上瞭望Drumheller喷泉。此刻的地势与交通流线首要为轿车服务,而不是行人。


▲改造后在轴线上瞭望Drumheller喷泉。新的地势和交通流线首要为行人和自行车服务,设备都躲藏起来了。


新的下雷尼尔维斯塔为华盛顿大学打开了新的篇章。这一现代城市学校中的项目,为谐和前史遗址、大型交通设备和人尺度空间体会之间的联系供给了名贵的经历。


▲从轻轨车站望向步行高架桥


Project Statement


The University of Washington's Lower Rainier Vista Project extends and completes the Olmsted Brothers' historic vision for a monumental campus axis within the intersection of many transportation modes. The design references Collegiate Gothic forms and uses fine-tuned grading of the Vista to frame views, integrate modern infrastructure, and provide new ADA connections. A new land bridge facilitates multimodal integration of pedestrians, cyclists, buses, and automobiles between the new light rail station at Husky Stadium,家居配饰 the University of Washington Medical Center, and the University campus heart.


Project Narrative


The Rainier Vista at the University of Washington in Seattle was originally designed as the spine of the 1904 Alaska-Yukon-Pacific Exposition fairgrounds. Linking the pre-existing campus oval plan to the inspiring view of Mount Rainier, the half-mile long Rainier Vista quickly became the iconic representation of this West Coast University's connection to its dramatic natural setting.


Over the subsequent century of urban growth and infrastructural expansion, the Rainier Vista's role as a campus gateway and a place for strolling and relaxation increasingly came under conflicting pressures. The construction of a parking garage beneath the Vista's southern or "lower" extent, in conjunction with expansion of surrounding arterial roads, led to the eventual blurring of the campus edge into a largely vacant, vehicle-dominated place.


The opportunity to complete the Vista emerged alongside plans for a new regional light rail station. The Lower Rainier Vista project was conceived to connect the new light rail hub with enhanced bus, bike, and pedestrian routes to the campus through the historic axis. Five government agencies collaborated to realize the new Lower Rainier Vista design, including: the University of Washington, the Washington State Department of Transportation, Sound Transit, King County Metro Transit, and the Seattle Department of Transportation. Starting with a strong design vision for reclaiming the Vista's axis, the design team used this primary element, over a five-year design process, to weave together the complex spatial and political priorities of the many stakeholders. The design vision was to re-establish the grandeur and experience of the original Vista. It has become a new nexus of multiple, contemporary infrastructural systems, serving people arriving by foot, light rail, bus, bicycle, and car.


The design team leveraged the monumental scale of the project to re-establish the Lower Rainier Vista's axis as a legible "object" in the landscape. Extending over a major bus route via a land bridge, the axis anchors the southern extent of the campus. It also serves as a point of intersection between cyclists and pedestrians arriving from the light rail, as another group of cyclists is passing through on Seattle's primary regional trail. To accomplish the seamless pedestrian experience of a land bridge, the elevation of the roadway bisecting the Vista's axis was lowered by twenty feet. The new sides of the carved roadway were expressed as 'cut earth' through a language of gabion walls filled with local quarry spalls. The simple hourglass form of the bridge itself connects back to the Gothic Revival heritage of much of the University's early architecture, while also allowing clearance for buses passing beneath the narrowed center.


The newly planted lawns along the gently sloping Vista function as 'front porches' to the University: places for gathering, relaxation, and events, while connecting paths and small plazas link the Vista to its surroundings. The grading of the lawn and Vista creates the illusion of a foreshor环境设计专业tened distance from outside of campus looking toward the fountain, making the fountain appear closer than it really is. The grading also uses careful placement of horizons to obscure Montlake Boulevard traffic from key views of Mt. Rainier. Between Stevens Way and the land bridge, the grading subtly forms a promontory and a bowl to create a variety of experiences and to encourage different activities within the axis.


Native planting, carefully calibrated to work with the load restrictions posed by the existing below-grade parking garage, draws the Lower Rainier Vista into the broader campus character. It also extends to the natural connection presented by the view of Mount Rainier beyond. Heritage trees, significant in stature and carefully protected during construction, compose the axis' forest frame. New trees were interplanted for future succession. The south end软装设计培训 of the Vista required plants that will thrive in direct sunlight, but also flourish in the future as the canopy of new trees develops.


The design was careful to preserve the open, uncluttered experience of the Vista by utilizing lighting, furnishing, and maintenance solutions that supported this vision. Simple pre-cast concrete benches align to create gathering spaces. Ambient light levels were expertly calculated, so as to not over-light the space at night. The lighting design consists of discreet pole lights placed against the backdrop of the forest frame, and a hidden lean rail light source that both illuminates the walking surface and outlines the curving silhouette of the land bridge.


The new Lower Rainier Vista adds a meaningful chapter to the University's campus legacy. The project offers valuable lessons in reconciling the competing interests of a major historical monument, large transportation infrastructure, and human-scaled experience within the modern urban campus.




上一篇:挪威“林中空地”纪念性景观设计

下一篇:华润置地公园九里


本文标题:2019ASLA通用设计类荣誉奖:华盛顿大学下雷尼尔维斯塔与步行桥景观设计

本文链接:https://www.eadedu.com/jingguansheji_101318.html


花艺

软装素材下载

草图大师视频教程下载

实用3D材质库下载

软装素材

清大环艺设计培训机构
设计论坛 实践基地 训练营 明星校友 国际认证 专业课程 首页
010-62780886
在线咨询 QQ 咨询 010-62780886